
Wibryssy powiedzą im prawdę o rybie
12 maja 2011, 09:37Posługując się wibryssami, foki pospolite (Phoca vitulina) potrafią wskazać najtłustszą rybę. Nawet z przysłoniętymi oczami i uszami zwierzęta te określają wielkość oraz kształt obiektów, wyczuwając różnice w pozostającym po nich w wodzie śladzie hydrodynamicznym.

Wodór w nanoostrzach
15 września 2011, 11:26Na Rensselaer Polytechnic Institute trwają testy nowej obiecującej architektury do przechowywania wodoru. Nanoostrza mogą być używane wielokrotnie, bardzo szybko uwalniają i przyjmują wodór, a pracują przy znacznie niższych temperaturach niż podobne systemy

Elpida wyprodukowała ReRAM
25 stycznia 2012, 09:39Elpida poinformowała o wyprodukowaniu pierwszego własnego prototypu pamięci ReRAM. Kość wykonano w technologii 50 nanometrów, a jej pojemność wynosi 64 megabity.

Ubytek siarki to nie problem
19 lipca 2012, 13:19Obserwacje pracy działających baterii siarkowo-litowych pozwoliły na obalenie jednej z najpopularniejszych teorii ich dotyczących i umożliwią w przyszłości udoskonalenie tych obiecujących urządzeń.

Światło wewnątrz serwerów
17 stycznia 2013, 13:47Intel przygotowuje się do zaimplementowania w serwerach łączy optycznych, które zastąpią połączenia elektryczne. Krzemowa fotonika miałaby trafić na płyty główne, gdzie przyszpieszy przepływ danych pomiędzy poszczególnymi podzespołami

Nanocząstki złota zaburzają funkcje komórek
19 kwietnia 2013, 10:30Czyste nanocząstki złota (AuNPs), które wykorzystuje się jako platformy dostarczania leków, a także w kontraście do rezonansu magnetycznego czy ogniwach słonecznych, mogą hamować odkładanie tłuszczu, przyspieszać starzenie/powstawanie zmarszczek i spowolniać gojenie ran.

Asus prezentuje nowy tablet
5 września 2013, 17:25Transformer Pad TF701T to 10,1-calowy tablet z systemem Android, ekranem IPS w rozdzielczości 2560x1600 oraz wydajnym, czterordzeniowym procesorem NVIDIA Tegra 4 i lekką przenośną stacją dokującą z gniazdem USB 3.0.

Dlaczego ciepła woda zamarza szybciej?
5 listopada 2013, 09:22Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang z Singapuru twierdzą, że rozwiązali zagadkę, z którą od tysięcy lat zmagali się uczeni. Od dawna wiadomo, że gorąca woda zamarza szybciej, niż woda chłodniejsza. Dotychczas nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje

Przed rozmową z małżonkiem warto zbadać poziom cukru
15 kwietnia 2014, 11:49Niższy poziom cukru sprawia, że osoby zamężne/żonate są bardziej złe na partnerów i bardziej skłonne do agresywnego wyładowywania się na nich.

Wybrano miejsce lądowania Philae
16 września 2014, 11:08Zespół naukowcy odpowiedzialny za misję pojazdu Rosetta wybrał miejsce na jądrze komety 67P/Czuriumow-Gierasimienko, na którym wyląduje próbnik Philae. Lądownik wywierci w jądrze dziurę o głębokości ponad 20 centymetrów i pobierze próbki do analizy.